Lek, en öl och godnattgodis

Japp. Så har dagen varit. Lekt konstant från 06:00 till 18:00. Okej, Flisan sov en timma och då platade jag håret men det är ju vuxenlek? Annars barnlek. Jag älskar att leka med Flis. Vi leker verkligen jämt tillsammans och har verkligenn kul! Jag liksom skrattar på riktigt, om ni förstår vad jag menar. När hon var mindre kunde man ju ibland göra sig till lite för att hon skulle garva. Tjittla lite "hihihi" och göra lite tokiga miner. Men nu kan vi båda ligga på golvet och asgarva tillsammans. Åh kärleken, den kärleken.

När Flis blev hämtad av pappa dröjde det inte länge förns Johanna Ahola kom med en pizza som vi delade på. Godis till efterätt. Sedan tog vi cyklarna till stallyktan där det var sjuhelvetes mycket folk. Vi tog en varsin öl och sedan kom Matilda, Ellen och Sana. Festlig och trevligt! Vid halv elva började jag känna mig trött (ja, jag är trött och tråkig småbarnsmor ibland) så det blev rätt tidig hemgång. Nu har jag ätit upp det överblivna efterrättsgodiset som kvällsmat. Det är bra för då äter jag det inte till frukost imorgon. Imorgonbitti ska jag fixa i ordning i nya partilokalen, så ingen sovmorgon då heller.. Jag saknar sovmornar. Det är nästan så jag längtar lite tills Flis är tonåring och sover hela helgerna. Då jävlar ska jag sova jag med!

Nej. Ska jag få ut något av denna natt ska jag nog lägga mig nu.
Godnatt skohatt.

Kan inte med mig själv!

I morse så skrev jag ju att jag hade ramlat. Det var inge kul och jag har haft ont i knäet hela dagen på jobbet. Påväg hem hände det igen. Pladask ner på marken, och samma knä tog emot även detta fall. När jag tittade på undersidan av mina skor såg jag att de var helt trasiga. Måste alltså varit därför jag föll. Jag är arg. Inte på skorna, de är ju jag själv som gått sönder dom. Jag är arg för att jag skäms. Det finns ju inget mer pinsamt än att ramla mitt bland en massa folk. Fast det måste ju ändå förgyllt deras dag, för det är ju väldigt kul att se någon ramla. Så kanske jag inte ska vara arg, för det är ju alltid kul att förgylla någons dag, eller hur? Fast ont gör det. Jag haltar lite och knäet är helt uppsvällt på två ställen.

Bestemalen smsade att hon spottat ut sitt morgonkaffe av skratt, när hon läst morgonens inlägg. Hon är på Irland, bestemalen. Kanske spottar du ut din eftermiddagsguiness nu? Va va va?

Om en timma kommer farmor Sol hit och hämtar upp mig med bilen. I den sitter Flis och hon och jag ska övernatta hos mina föräldrar ikväll, det var ett tag sen. Egentligen skulle jag gått till dom och sedan åkt hem med Flis, men nu är ju jag handikappad utan skor. De slängde jag. Först tänkte jag slänga de i ån, men kom på att det är ju miljöförstörning så jag slängde de i mitt gudomligt gott doftande soprum. Sen gick jag i strumplästen hem.

Nej, vilken ovärd dag detta känns som. Bläho blähä.


Bestemalens mail

Ni som läst ett tag minns att Bestemalen sökte nytt jobb för ca 1,5 år sedan. Hon sökte ju partiledarjobb hos socialdemokraterna och vänsterpartiet. Inga gensvar fick hon på sina mail.. Och vad arg hon blev. Trots att jag förklarat för henne att de inte går till så... Hon ska helt enkelt ha jobbet.

Nu när de båda partierna fått nya ledare skrev hon ett bred till de båda. Jag har fått läsa mailet, inte fått tillstånd att publicera men det skiter jag i.

"Hej Jonas och Steffan. Jag heter Bestemalen "Malin" Eriksson och är 21,5 jordsnurr gammal. Jag är lite besviken att jag inte sitter i era jobbstolar, jag sökte nämligen era jobb fort som satan! Snabbare än er, det är jag säker på. Mitt cv var fyllt med caféerfarenheter och historia A-betyg, räcker inte det till? Jag har rätt många bra idéer och jag kan rätt mycket politik. Kan såklart bli bättre! Jag förstår att jag inte kan sno era jobb bara sådär men skulle jag nångång kunna få ta en debatt eller åka på nåon tjänsteresa i erat ställe vore jag tacksam. Just nu reser jag runt i Europa och gör mest ingenting. Så de vore väl bra för er om jag kunde hoppa in i något utlandsgrejs? Yäyä, här av er! Min mail är [email protected]. Har tappat min mobil så jag nås bara på mail. Ha det fint så ses vi! So lång flaggstång! /bestemalen den beste"

Vi får se om hon får svar...


Aaa!

Går en fridfull promenad till jobbet. Är på stortorget. Ramlar framlänges och skriker ett svärord och ett könsord. Ligger på marken. Aj aj mitt knä. Skammen. Kanske 30 har sett mig. Vilken sämst start på morgonen. Vilken nedrans dålig startjävel!


Sådan dotter, sådan mor

Jag sitter i soffan, alldeles genomblöt och sliskig. Skulle dricka ett stort glas juice men jag spillde nästan allt på mig själv. Jag är väldigt dålig på att dricka. Jag vänder liksom på glaset innan det är vid munne och sedan hamnar allt på tröjan. Vet inte vart det kommer ifrån. Flisan gör ju likadant, men hon är 1 år... Jaja, man kan inte vara bra på allt.

Jag har extrem matkoma. Jag kände inte för att sittasöndersoffan ännu en kväll så jag ringde min kamrat Matilda och vi gick ut och käkade kinabuffe. Det var gott, jävligt gott till och med.

Nu börjar ett program jag ska se, kanske bloggar senare. Lyssna på denna så länge. Sådan är kapitalismen


Onödiga saker som jag önskar

- Ha råd med Göteborgs Rapé varje dag och inte bara på fredagar

- Att jag var en mästerkock som alltid hade lust att laga bra måltider

- En diskmaskin

- Att flisan skulle gilla att byta blöja

- Att godstågen kunde köra lite tystare på natten

- Om ändå godis kunde vara nyttigt

- Slutabitapånaglarna-kurs

- Återigen Göteborgs. Gillar ej Kaliber.


Bild fyra generationer Kroon


Måndag

En underbar liten flis väckte mig i morse klockan tio i sju. Minns inte senast klockan var mer än halv sex när vi gått upp. Tack flis! Utvilade och glada åt vi frukost och slängde nästan inget på golvet, bra igen där flis! Sedan dansade vi till Fred Åkerström någon timma innan pappa kom och hämtade. Nu väntar en lång jobbdag för mig och efter det väntar plugg i massor. Men det är roligt plugg så jag klagar ej.

Bilder under är från gammelfarfars 75årsfest i lördags. Fyra generationer Kroon!


Bestemalen

Bestemalen, ni vet? Ni minns väl henne? Hon mina knasiga kompis. Hon har rest iväg för sig själv till Dublin. Jag fick sms av henne "Igår såg jag en snygg bartender. Sen såg jag att han inte var så snygg. Men han var bartender. Varför älskar jag bartenders? Jag höll på att överfalla honom, bara för hans yrke. Ring mina föräldrar och tvinga dom att tvinga mig att åka hem för jag kommer hamna i Irländsk fängelse. Och där finns ingen öl :(" Så skrev hon. Jag älskar att hon är Bestemalen.

Ikväll tänkte jag bli lite full. Det var länge sen. Nog över två år sen. Annars dricker jag bara tills jag blir ytterst lite snurrig och har roligt på det. Men nån gång kanske man ska fortsätta vid snurret. Har glömt hur det känns. Hej!

Denna sämsvecka

Här var det väldans tomt. Vilken tråkig vecka det varit. Om jag ska dra det i en snabb hast, så blev jag dyngsjuk i söndags. Låg och febrade i två dygn. Första natten med Flisan, som var hur omtänksam som helst och sov sin första hela natt sen hon föddes, andra natten själv. På tisdagen var jag feberfri men fick då ett sms av Erling att Flis hade hög feber och han misstänkte krupp. Jag åkte dit och hon tempade 39,7, huh! Man kunde ha stekt korv i pannan på henne. Men så gör man ju inte mot sitt barn. Senare på dagen skjutsade farmor in oss till sjukhuset och där konstaterade de att hon hade fått krupp. Hon fick medicin och verkade genast bli lite bättre. Men febern fortsatte, tyvärr. Dagen efter var feberfri och hyfsat bra. Jag och Flis tog det lugnt i lägenheten och kramades i soffan, sådär efterfebergosig var hon. Dagen efter, igår, tänkte jag att vi skulle ta en promenad ut med några vänner. Men tji fick jag, feber igen. 39,4. Hon var så ledsen och blek lilla tjejen. Hon soc ca 15 timmar i sträck och när hon vaknade halv sju i morse var febern borta. Lustiga de är, bebiskropparna... Men nu jäklar ska hon hålla sig frisk. Det har varit mycket sjukdom för henne 2012 och ett sjukdomsår hade jag inte beställt, tack!

Nu har Flis blivit hämtad av pappa och jag tänkte dra mig ut med några partikamrater ikväll. Faktiskt behövligt efter ha suttit inne hela veckan. Har ny röd färg i håret, trötta ögon och ingen kjol på mig än. Därför ska jag sova en stund och sedan ta på mig en kjol. Det är min plan. Hej!



Jag vill stanna här

Här var det tomt. Jag har haft tid och allt det där, men inte haft något att skriva om. På nätterna, precis innan jag somnar kommer jag alltid på en jäkla massa grejer att skriva om. Bloggen, låtar, insändare och noveller. Allt möjligt. Tänk så mycket ideer jag har. Och så somnar jag och på morgonen, efter morgonsnusen, i 05:30-dvalan som Flisan tvingar mig att leva i, minns jag alltid att jag hade kommit på så mycket bra. Men vad var det? Inte en endaste liten bokstav kommer jag ihåg, bara att jag hade tänkt ut så mycket... men VAD? Då på morgonen, varje morgon, bestämmer jag mig för att jag ska ha en liten bok och penna bredvid sängen som jag alltid, utan ursäkter, ska skriva ner saker jag kommer på i. Men sedan tar frukosten, leken, dagen, eftermiddagen och alla bestyr över och sedan är det åter kväll och natt igen. Inte skaffar jag någon bok. Denna blogg lider av min glömska. Så ni får nöja er med Flistalk och lite halvdanna inlägg om vårt liv, tills jag blir bättre på att minnas.

Idag när Flisan vaknade efter en förmiddagslur så lade jag mig bredvid henne på sängen och tog hennes hand. Såg på henne. Hon låg fortfarande med nappen i munnen, såg lite sådär bebisaktigt nyvaken ut. Rufsig hår och varmröda kinder. Då tänkte jag att jag ville stanna tiden. Stanna tiden länge, länge och ännu längre! Det är så fint nu med livet. Felicia är en sådan glädje och jag vill stanna i hennes gosiga fas, där hon kommer fram och pussas och klamrar sig fast och säger "mamma" i mitt öra. Tiden får gå. Men inte så snabbt.


Mot systerskapsfestivalen!

Jag och flisan hänger i partilokalen och inväntar leverans till vänsterpartiets bokbord på systerskapsfestivalen. Flisan har gjort sönder en lampa, hällt ut en soppåse, spottat ut mat i soffan och haft ner en massa papper ur en hylla. Blir nog uteslutet i partiet efter detta, haha. Snart kommer Matilda och då beger vi oss mot kulturhuset där systerskapsfestivalen är i full gång.

På bilden gör flisan sin "Hulken". Säger man "Flisan, gör Hulken!" så ser hon ut så. Mycket festligt!


6 mars

Sitter i soffan med flis i famnen. Hon har somnat där så detta inlägg skrivs med en hand. Tänkte förklara mig, att detta kommer ta lång tid att skriva, så att ni vet... men eh, det märker ju inte ni av. Vilken knäppis man kan vara ibland.

Idag för ett år sedan låg jag och Felicia, tre dagar gammal på bb. Det var sen kväll och jag kunde inte sova. Det skulle bli första natten vi var själva i rummet, trodde jag. Tidigare hade vi haft en rumskamrat som fått åka hem med sin son tidigare under dagen. Medans jag låg där, vaken, och lyssnade på Flisans andetag öppnades dörren och in kom våra nya rumskamrater. Eftersom det var sent och jag inte ville störra den nyförlösta mamman och det nyfödda barnet sa jag till en början ingenting. Efter ett tag vaknade Flisan och jag fick ta upp henne. Jag pratade lungt med henne medans våra nya rumskamrater inte heller kunde sova. Tillslut började vi prata, mamman och jag. Vi satt med ett skynke mellan oss och pratade i flera timmar. Det var så fint på något sätt, tänker på det väldigt ofta. Vi var båda förstagångsmammor och allt var så nytt. Tror jag sa mer till henne där då än vad jag knappt berättat för vänner jag känt i många år. Ida, om du läser detta, jag är så glad att vi träffades den kvällen på bb. Du och Jack kommer alltid betyda något för mig.

Tacos

Gjorde ju tacos ikväll. Bara till mig själv, som jag skrev. När grönsakerna var skurna, osten riven och köttfärsen stekt satte jag mig i soffan och började äta. Redan första tuggan kände jag att något var fel. Andra också. Några tuggor till av ren hunger. Sen kom illamåendet. Något rejält. Gick till köket och kollade på påsen till tacokryddan jag haft i köttfärsen. Bäst före 2011/01/03 stod det. Då började jag må ännu mer illa. Blä.

Nu ska jag inte äta tacos förens på lördag.

Inget jobb idag

Idag blev det till att tacka nej till jobb. Har hutlöst mycket plugg, partiarbete och handlingar att läsa. Måndagar och tisdagar är mina "GÖRA ALLT"-dagar. Hinner jag med allt har jag resten av veckan att ägna mig åt Flis och slipper stressa med de sakerna när hon sover. Det är ju tänkt att jag ska jobba måndag och tisdag, men idag, nej. Det fanns ingen möjlighet att hinna. Så varför sitter jag då här och bloggar? Jag kallar det rast.

Ikväll är det dags för mina feministiska diskussionsgrupper igen. De hann jag som tur var planera igår så det är klart, skönt. Att leda en diskussionsgrupp är väldigt givande. Även om det är jag som sköter upplägg och bestämmer diskussionsfrågorna, så lär jag mig extremt mycket av de andra som har större erfarenheter och kan mycket inom ämnet. Är glad att jag startade detta! Att det skulle vara så stort intresse hade jag aldrig kunnat drömma om! Glad, jaa!

Ikväll, efter diskussionsgruppen, skulle jag och Bestemalen gått på bio. Fick dock ett sms imorse att hon tackat ja till jobb och fick ställa in vår dejt. Funderade ett slag på att gå själv. Det har jag aldrig gjort. Brukar oftast gå på bio med folk som tycker att det är roligt att viskkommentera under filmens gång, sjunga med i sf-signaturen och sucka högljutt åt den tvåtimmars långa reklamen. Och kanske ibland kasta ett och annat popcorn. Det kan jag ju inte göra själv. Nej, det där med att gå på bio själv skjuter jag till framtiden. Stannar hemma och gör tacos istället. Det har jag heller aldrig ätit själv. Alltid något!

Nu är rasten slut och jag ska återgå till mina uppgifter! Hej!





Kväll

Jag borde få första pris för sämsta rubriksättningen. Jag hatar att sätta rubriker på inlägg. "Kväll" har jag nog haft tusen gånger. Det är inget fel på min fantasi i vanliga fall men när det kommer till rubriken är jag blockerad. Kanske har något traumatisk rubrikminne från barndomen.

Flisan somnade sittandes i soffan när vi kollade på kontoret. Kanske av tristess, inte alls något höjdarprogram det. Nu har hon hasat sig ner och ligger i hörnet och sover fridfullt. Fint att se henne så. Livia och Titti var här förut. Efter att Titti och jag satt i oss en hel kladdkaka (bra mat efter chipslunchen) och barnen fått frukt så utbröt det krig mellan de små. De brottades och kastade nappar på varandra. Hoppade vilt runt i Flisans tält gjorde de och lyckades ha sönder tre leksaker. Även om det inte är bra att de slåss så var det väldigt svårt att hålla sig för skratt. Det är en ganska svår "uppfostringstid" detta. De kan förstå ett "Nej" och "AjAj" men de förstår ju inte någonstans att det gör ont på den andre när de rycker och nyper. Men som tur är de snälla mot varandra också, ibland i alla fall.

Efter våra vänner gått kom Flisans gammelfarmor och gammelfarfar hit. Jag fick en byrå som min egen gammelfarmor haft. Den passade fint i hallen. Flisan fick en vagga. "Men hon är för stor för en vagga" sa jag, som ansåg att vi inte har plats för en "onödig" pryl. "Men den är antik" sa gammelfarmor. "Hon är fortfarande för stor" sa jag. Tillslut gav jag med mig. Vaggan fick bli sovplats för Gunvald, våran enorma Björn som Flisan brukar leva rövare med. Gunvald såg väldigt ihoptryckt ut i den antika spädbarnsvaggan. Tur att han är gjort av bommul, då är man ju ganska vig.

Idag har det ringt på från hemtjänsten två gånger. Har förstått att jag och Flisan bor i ett pensionärshus. Det står rullatorer lite varstans i trapphuset och det finns en speciell rullstolshiss. Den använder vi som vagnhiss. I alla fall. Båda gångerna har jag förklarat att de måste ringt på fel för här bor bara en 1 åring och en 21åring. Det lustiga var att de inte verkade tro mig. De såg nästan ut som att de faktiskt var säkra på att min dörr hade hemtjänst... Det kan väl inte vara så att det automatiskt ingår hemtjänst i detta hus? Eller att jag av misstag beställt det? Eller är jag egentligen 90 år, tror att jag är 21 med en dotter som egentligen är min hund...? Nej, självklart är det ett misstag men ändå lustigt att de kommit två gånger bara idag.

Eftersom Flisan brukar vakna mellan 05 och 06 numera är det hög tid för mig att bära in henne till sängen och sedan själv sova. Har trots förra nattens 3timmarssömn klarat denna dag väldigt piggt. Det måste vara något i kroppen som vet att man har fött barn och ger en extra krafter? Annars verkar det omöjligt att man orkar så mycket med extremt lite sömn. Det tåls att fundera på. Gonatt!


Flistalk på ettårskvällen

Jag - Grattis grattis grattiiiis!
Flis - Tackar och bockar!
Jag - Vad säger du om ditt första år på jorden?
Flis - Överlag har det varit väldigt bra. Dagarna är jätteroliga men nätterna är inge vidare!
Jag - Där håller jag verkligen med. Vad ska vi göra åt det då?
Flis - Om du slutar vakna hela tiden. Och sluta stoppa in nappen. Och ge mig ingen välling!
Jag - Men snälla du. Jag vaknar ju för att du vaknar. Du kan inte somna utan napp och du skriker skriker likt en förskyld operasångerska om du inte får välling.
Flis - Nej, jag skriker för att jag tycker att det är roligt. Det är långtråkigt att sova ibland.
Jag - Okej, så att inatt ska jag alltså strunta i dig och låta dig skrika?
Flis - Japp.

Jag - Vad tyckte du om dina presenter då?
Flis - De var fina. Speciellt de där gröna långa. Får jag leka med det nu?
Jag - Gröna långa?
Flis - Ja! Det som satt runt pappret. Snöret! Det vill jag leka med NU!
Jag - Du förlåt, men det har jag dessvärre slängt...
Flis - AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! HAR DU SLÄNGT MINA PRESENTER?
Jag - Nej, men det var ju inte en present.
Flis - JO! Nu är jag djupt sårad!
Jag - Jag kan köpa ett snörre imorgon åt dig
Flis - När du fyller år ska jag slänga dina presenter!

Chips och rostad majs

Det var vad jag åt till lunch precis. Det är inte att det är en "Sån dag" då man äter skit till mat. Det är en väldigt bra dag och enda anledningen till denna lunch var att kylskåpet vart helt tömt igår när jag fixat buffen. Flis har dock fått riktig mat, ur burk till och med. Sicken lyx.

Vi startade denna dagen tidigt. Klockan 06 satte sig Flisan upp i sängen och började rycka i sin trötta mamma som somnade framma 03tiden. Det var bara att stiga upp. Jag spred ut leksaker i vardagsrummet, drack tabascostarkt kaffe och försökte tvinga mig själv att vakna. Vi kollade på Vasaloppstarten och Flisan härmade skidrörelserna, mycket festligt tyckte hon att det var. Efter en stund blev hon trött och arg och då lade jag henne i vagnen och gick ut på promenad. Vi såg många "Walk of shame", det är alltid roligt. Jag får lust att sträcka upp handen och skrika "HIGH FIVE" men så gör man ju inte.

Efter allt promenderade har vi gungat, åkt rutschelkana, tappat vantar och frusit om händerna. Nu sover hon och jag har långtråkigt. Det är därför jag skriver ner allt vi gjort, vet egentligen att det inte är så intressant. Så jag ser en film i stället, morsning!

3/3

Så börjar världens bästa dag lida mot sitt slut. Vilken toppen dag det blev för min ettåring! Hon har varit så glad och haft allas ögon på sig, då trivs hon som bäst! Har nog aldrig någonsin varit så stolt i hela mitt liv som jag var idag, allt har varit så fint. Grattis min älskade!

Nu på kvällen kom mamma, pappa, petter, Anna, Flisans Farmor Sol och Pappa Erling hit till mig. Jag hade ordnat en buffe och Icas kladdkaka. När alla gäster hade gått somnade hon nästa ståendes. Det tar på krafterna att fylla ett år, minsann! Även jag kan nog snart somna sittandes, det tar på krafterna att vara mamma åt en ettåring, MINSANN! Gonatt!

Nyfödd Flisa Mars 2011



Ettårig Flisa idag!



Etcbilder